West-Vlaamse vzw Boeta maakt Zuid-Afrikaans onderwijs toegankelijk

Zo’n 200 aanwezigen genoten vrijdagavond op Boeta Fees van heerlijke kazen en bieren. De benefietavond van de gelijknamige West-Vlaamse vzw Boeta is toe aan haar vierde editie. De opbrengst gaat integraal naar haar werking in Ocean View, een kleurlingenwijk nabij Kaapstad (Zuid-Afrika). Met studiebeurzen geeft Boeta daar jongeren de kans om een opleiding te volgen. Wie verder studeert raakt met wat geluk aan een job en heeft een betere toekomst. Vorig jaar bracht Boeta Fees 3.000 euro op. De initiatiefnemers spreken ook dit jaar van een succesvolle editie. Boeta vzw heeft de komende maanden grote plannen en wil in Ocean View een huis aankopen waar jongeren terecht kunnen voor ondersteuning, studiebegeleiding en internettoegang.

Boeta is Afrikaans voor 'grote broer', de oudste uit het gezin die zorg draagt voor zijn broertjes en zusjes. De vzw wil een toekomstperspectief bieden aan kleurlingenjongeren uit Ocean View, een wijk nabij Kaapstad. Het is een groep die in Zuid-Afrika nog altijd niet de kansen krijgt die ze verdient. Voortgezet onderwijs is te duur, voor beurzen vallen ze vaak uit de boot en jongeren hebben geen toegang tot het materiaal, de faciliteiten of de fondsen om verder te studeren.

Sinds 2012 geeft Boeta met studiebeurzen jongeren de mogelijkheid om een opleiding te volgen en zo weg te raken uit een wereld van armoede en criminaliteit. Dat maakt niet alleen een verschil voor de jongeren zelf, maar biedt ook hun familie kansen op een beter leven.

Jaarlijks organiseert de vzw een kaas- en bieravond ‘Boeta Fees’. Zo’n 200 mensen verzamelden vrijdagavond in de VIVES hogeschool campus Kortrijk voor de vierde editie van de benefietavond. De opbrengst gaat integraal naar de werking in Ocean View. Vorig jaar bracht Boeta Fees 3.000 euro op. De initiatiefnemers spreken ook dit jaar van een succesvolle editie. De organisatie kan daarnaast rekenen op giften van vrienden van Boeta, verenigingen, scholen en bedrijven.

“Elke euro telt, want we hebben grote plannen”, verduidelijkt Pieter Delanoy, oprichter en voorzitter van Boeta. “De afgelopen 4 jaar kregen verschillende jongeren een studiebeurs. Dat werpt nu z’n vruchten af met de eerste afgestudeerden. Zij vinden vrij snel een job, wat bewijst dat wat we doen echt wel een verschil maakt. De komende maanden zetten we een tandje bij en zullen we in Ocean View een huis aankopen. Daar kunnen jongeren uit de buurt terecht voor ondersteuning, studie­begeleiding en internettoegang. We willen ook een samenwerking met het Sint-Lodewijks­college in Brugge opzetten. Tijdens inleefreizen maken leerlingen en leraren kennis met de cultuur en het land. Tegelijk kunnen zij hun les- en leerervaringen delen en zo een studiebegeleidings­traject mee helpen uitwerken.”

vzw Boeta Boeta Foundation