Priester schrijft boek over Zuid-Afrika

Zuid-Afrika, een kleur apart titelt het nagelnieuwe boek dat priester en leerkracht Pieter Delanoy schreef over het leven in de township Ocean View, nabij Kaapstad. In het boek vertellen zes kleuringen over de moeilijkheden in de achterbuurt.

Wat jaren geleden begon als een ontdekkingsreis naar het exotische Zuid-Afrika, is voor Pieter Delanoy een passie geworden. Als 18-jarige jongeman trok Pieter in 2002, na zijn middelbare opleiding, voor drie maanden naar het zuidelijkste land van Afrika en via enkelelocals leerde hij al snel mensen uit de township Ocean View kennen. Erg onder de indruk van de omstandigheden waarin de gekleurde mensen daar leven, keert hij er sindsdien jaarlijks terug om de lokale bevolking zo goed mogelijk te helpen.

'Drie jaar geleden hebben we onze hulp aan de township Ocean View gestructureerdn in de vorm van de vzw Boeta', vertelt Pieter. 'We openden er al een leercentrum en proberen er een voetbalclub op te richten.'

Ocean View is zo groot als het centrum van Kortrijk, telt zo'n 79.000 inwoners en staat bekend als een van de tien gevaarlijke townships van Zuid-Afrika. Maar echte problemen heeft Pieter er nog nooit gehad. 'De mensen kennen me er ondertussen al en respecteren me omdat ze weten dat ik priester ben', vertelt hij.

Grote broer

Vorig jaar trok Pieter samen met auteur Leen Dedecker en fotograaf Luc Bracke naar Ocean View om voor het boek Zuid-Afrika, een kleur apart het portret van zes kleurlingen te schrijven.

'Het levensverhaal van de personen in het boek brengt de realiteit met alle moeilijkheden en uitdagingen confronterend dichtbij, maar geeft ook een gezicht aan de menselijke rijkdom, de warmte en de hartelijkheid van het leven in Ocean View', vertelt Pieter. 'Zo krijgt de lezer een dwarsdoorsnede van het alledaagse leven in de gemeenschap en het ontstaan van vzw Boeta, wat zoveel betekent als grote broer in het Zuid-Afrikaans.'