De Mol geeft jongeren in Zuid-Afrika een toekomst

Vlaanderen kent Pieter Delanoy als De Mol die in het gelijknamig tv-programma wekenlang zoveel mogelijk geld uit de groepspot wist te houden. In het werkelijke leven gaat het er helemaal anders aan toe. Met zijn in 2012 opgerichte vzw Boeta zamelt Pieter al jaren geld in om kleurlingenjongeren uit Ocean View (Zuid-Afrika) een nieuwe toekomst te geven. Dit jaar steunt de vzw 11 studenten met studiebeurzen en begeleiding.  In 2017 werd Boeta geselecteerd voor het Torfsfonds.

Pieter trok in de zomer van 2002 voor het eerst naar de Kaapprovincie om er aan de slag te gaan als vrijwilliger. Hij werd verwelkomd in The Open Door in Ocean View, een kleinschalig project dat warme maaltijden voorziet voor dakloze jongeren en de inwoners sensibiliseert rond kinderverwaarlozing.

Sindsdien brengt Pieter elke zomer een aantal weken door in Ocean View. Daar ondervond hij telkens opnieuw hoe groot de nood aan onderwijs, opleiding en sociale ondersteuning is.

Pieter Delanoy: “Ocean View is een kleurlingengemeenschap op zo’n veertig minuten van Kaapstad, in de schaduw van de Tafelberg (Zuid-Afrika). Een erfenis van het Apartheidsregime, waar de plek waar je woont werd bepaald door je huidskleur. Ook in het huidige Zuid-Afrika bepalen huidskleur en achtergrond nog steeds je toekomst. De jongeren van Ocean View krijgen niet de kansen die ze verdienen.”

In 2012 richtte Pieter daarom vzw Boeta op. Boeta is Afrikaans voor 'grote broer', de oudste uit het gezin die zorg draagt voor zijn broertjes en zusjes. Met de vzw wil hij een toekomstperspectief bieden aan de kleurlingenjongeren van Ocean View. Door middel van studiebeurzen kunnen zij na hun secundair onderwijs toch een vervolgopleiding volgen en zo weg raken uit een wereld van armoede en criminaliteit. Dat maakt niet alleen een verschil voor de jongeren zelf, maar biedt ook hun familie kansen op een beter leven. Jaar na jaar kan Boeta meer studenten ondersteunen met studiebeurzen en begeleiding. In 2017 waren dat er 9, in 2018 reeds 11 studenten.

“I am currently completing my thesis in Industrial Psychology. My goal is to submit my thesis within the next few months and write the board exam so I can finally achieve my dream of being an Industrial Psychologist. Without the help of the foundation I would not be where I am; eternally grateful. To a bright future because of the blessing the foundation as all those behind it has been.”, getuigde Chezney Hendricks vorig jaar. Ondertussen is hij samen met een medestudent in 2017 succesvol afgestudeerd.

Sinds de start is de werking van Boeta verder uitgegroeid tot het ondersteunen van de hele gemeenschap. We investeren in ontmoetingsplekken en begeleiding van jongeren, sport en spel of transportmogelijkheden voor wie in Ocean View leeft. De gemeenschap beschikt nu over een Boetabusje en de plaatselijke basisschool wordt ondersteund met school- en sportmateriaal. Een lokale Boeta Council met vertegenwoordigers uit de gemeenschap zelf is verantwoordelijk voor de begeleiding en selectie van de studenten en het aanbrengen van nieuwe projecten. In de toekomst wil Boeta alumni inschakelen als ambassadeurs voor haar project.

Pieter Delanoy: “Tijdens de Mexican stand-off in De Mol 2018 heb ik bewust gekozen voor het goede doel en hield ik even geen rekening met mijn rol als De Mol. Goede doelen komen op de eerste plaats en zelfs een programma als De Mol kan daar geen verandering in brengen.”